Muziektherapeuten (vlnr) Bert Kock , Anouk Tersteeg en Petra Hilderink verheugen zich erop om met deelnemers op muzikale ontdekkingsreis te gaan. Foto: Josée Gruwel.

DOETINCHEM – Vier muziektherapeuten hebben het idee uitgewerkt om via Muziekschool Oost-Gelderland aan de slag te gaan met kinderen, jongeren en volwassenen die geen instrument willen leren bespelen, maar wel graag muziek willen beleven. Tijdens het Open Huis, op zaterdag 9 september, kunnen ze gratis een voorproefje nemen. In oktober zijn er vier verschillende gratis workshops. Na de herfstvakantie  starten de lessen.

 

Door Josée Gruwel

 

“Professor Erik Scherder kennen we ondertussen allemaal,” vertelt directeur Henk Lubberdink. “In zijn colleges, op televisie en in zijn boek 'Singing in the brain' legt hij uit hoe muziek en bewegen ons brein gigantisch verrijken. Toen de vier muziektherapeuten dan ook met hun plan kwamen, hebben we dat meteen omarmd.”
“De muziekschool is een plek voor iedereen”, vindt het viertal, bestaande uit Petra Hilderink, Yvonne Roelvink, Anouk Tersteeg en Bert Kock. “Vrijwel iedereen heeft een verbinding met muziek, maar niet iedereen heeft de ambitie om een instrument te leren bespelen of zangles te nemen. Dus een aantal mensen zal daarom hier geen lessen volgen, maar wil misschien wel heel graag op een andere manier met muziek bezig zijn. Vandaar ons plan om een veilige muzikale omgeving te scheppen waarbij de muzikale beleving op de voorgrond staat. Daarbij wordt creativiteit ingezet om op muzikale ontdekkingsreis in jezelf te gaan. Hierbij staan we open voor iedereen, ook voor mensen met een beperking, ouderen of mensen met een psychische problematiek.”
Yvonne Roelvink: “Muziek doet iets met mensen, het maakt iets los. Daarnaast kunnen mensen hun gevoelens uiten in muziek.”
Petra Hilderink: “Daarnaast is het ook mooi om te ervaren dat muziek verbindt.”

Lessen op maat
Tijdens het Open Huis van Muziekschool Oost-Gelderland is de introductie. Dan bieden de muziektherapeuten voor het eerst op de hoofdlocatie aan de Bizetlaan 1 in Doetinchem, van 14.30 tot 16.30 uur, een muzikale omgeving waarbinnen het voor kinderen, jongeren en ouderen mogelijk is hun muzikaliteit te ontdekken, te beleven en te exploreren.
Op 4, 5 en 6 oktober worden er, in het kader van de Week van de Vaktherapie, gratis diverse workshops gegeven aan de Bizetlaan 1 in Doetinchem. Op woensdag 4 oktober is de workshop Muziek Beleven, van 11 tot 12.00 uur. Op donderdag 5 oktober zijn er twee workshops: Samenspel voor Jeugdigen vanaf 10 jaar, van 17. 00 tot 18.00 uur, en Samenspel voor Volwassenen, van 19.00 tot 20.00 uur. Op vrijdag 6 oktober volgt Vrijuit Zingen, van 15.00 tot 16.00 uur.  Voor het volgen van deze workshops hoeft men zich niet van tevoren op te geven.
Anouk Tersteeg: “Het is de bedoeling dat de deelnemers binnenlopen, actief bezig zijn, ervan genieten en daarna geïnspireerd naar huis gaan.”
“We stemmen het programma af op de deelnemers”, vertelt Bert Kock. “Het wordt dus een muzikale beleving op maat. Daarbij maken we gebruik van een scala aan muziekinstrumenten en van de menselijke stem.”
Na de herfstvakantie volgt een aanbod van acht wekelijkse groepslessen.
Daarnaast is er de mogelijkheid om individueel les te krijgen op de muziekschool.
Ook kunnen er groeps- of individuele lessen, op maat, op locatie worden verzorgd.

 

Blijf op de hoogte over de ontwikkelingen, workshops en aanbiedingen: Volg Muziektherapie Oost-Gelderland op facebook. via volgende link  

 

 

 

Nujij.nl