Blokfluit

Nou denk je natuurlijk “Blokfluit? Maar dat is toch een beginnersinstrument?” Dat is niet helemaal waar. Er zijn wel veel kinderen die eerst beginnen met de blokfluit, maar je kunt ook verdergaan met dit instrument. De sopraanblokfluit is het instrument dat iedereen kent, maar wat dacht je van de alt-, tenor- en basblokfluit? Of heb je al eens een vierkante fluit gezien? Wist je trouwens dat er een blokfluit is die bijna 3 meter hoog is?
De blokfluit is een echt samenspel instrument en de muziek varieert van middeleeuwse muziek tot jazz of modern. Met de sopraanblokfluit klink je overal boven uit en de alt heeft een veel warmere klank. De tenor- en de basblokfluit geven het geheel een mooie basis en samen klinkt het bijna als een orgeltje.
In de barokperiode (1650-1750) is er heel veel muziek gecomponeerd voor de blokfluit. Denk maar aan componisten als Vivaldi, Händel, Telemann, Hotteterre, Loeillet, enz. Vaak gaat het dan om muziek voor altblokfluit en clavecimbel. Vaak is de muziek die voor traverso (de voorganger van de dwarsfluit), hobo of viool is geschreven ook erg goed op blokfluit te spelen. Deze instrumeten “lenen” dus regelmatig muziek van elkaar.
In Nederland is de blokfluit al heel lang een populair instrument en veel mensen komen dan ook hier naar toe om goed te leren blokfluit spelen. Bekende ensembles zijn: The Amsterdam Loeki Stardust Quartet, Brisk, Flanders Recorder Quartet.

Blokfluitles voor jeugd t/m 12 jaar

Blokfluitles voor jongeren t/m 14 jaar

Blokfluitles voor jongeren 15 jaar en ouder

Blokfluitles voor volwassenen

Jeugdensemble Poco Loco

Blokfluitensemble Flierefluit

5 lessen gevonden


Doe mee met Méér Muziek in de Klas!
Afspelen