Trombone

De trombone is een koperen blaasinstrument, dat sinds de 15e eeuw bestaat. Het woord is Italiaans voor "grote trompet". De trombone bestaat in een aantal varianten: de sopraantrombone (zeldzaam), de alt-trombone (soms ook voor kinderen gebruikt), de tenor-trombone (toonomvang als trompet, maar een oktaaf lager) en de bastrombone. De tenor trombone zie je het meest. Met een kwartventiel kan de omvang een kwart (4 tonen) naar beneden worden uitgebreid. Een kwartventiel kom je op een tenortrombone of op een bastrombone tegen. De buis is cylindrisch en loopt pas bij de beker conisch uit. Een naam die nog wel eens gebruikt wordt voor de trombone is "schuiftrompet". De schuiftrompet is echter een ander instrument. Het is zoals de naam al zegt een trompet met een schuif ipv. ventielen. De schuiftrompet is vooral in Engeland gebruikt in de 19e eeuw. Overal elders kwam sinds de uitvinding van het ventiel in 1815 de ons bekende trompet in zwang.

Er bestaan ook ventiel trombones, die dan dus geen schuif hebben. Door de buis van de trombone in te schuiven wordt de toon hoger, door hem uit te schuiven lager. Het glijden van de ene naar de andere toon heet glissando. Het mondstuk van een trombone lijkt op dat van een trompet, alleen is het wijder en groter. Het vereist dus ook een andere embouchure om er op te spelen. Ook bij een trombone worden dempers gebruikt om andere sounds te krijgen. Enkele soorten zijn: cup mute, harmon mute, bucket, plunger ("ontstopper", voor de wah-wah geluiden), practice mute (om zacht te kunnen oefenen).

Wat de notatie betreft is er iets raars aan de hand met de trombone in vergelijking met veel andere koperblazers. Trombonemuziek voor tenor wordt genoteerd in de F-sleutel (bassleutel), maar niet transponerend, hoewel het instrument eigenlijk een Bb instrument is... Hoge tonen worden soms nog in de tenorsleutel genoteerd (C sleutel op de 4e lijn). De bastrombone wordt hetzelfde genoteerd als de tenor, omdat dit instrument vooral lage tonen moet spelen, wordt de tenorsleutel bijna nooit gebruikt voor dit instrument.

De trombone komt in heel veel orkestvormen voor: Harmonie, fanfare, brassband, symfonieorkest, bigband, egerlanderorkest en combo’s maar ook in bandjes wordt veel gebruikt gemaakt van blazers en daar zit vaak de trombone bij.

Tromboneles voor jeugd t/m 12 jaar

Tromboneles voor jongeren t/m 14 jaar

Tromboneles voor jongeren 15 jaar en ouder

Tromboneles voor volwassenen

4 lessen gevonden


Doe mee met Méér Muziek in de Klas!
Afspelen