Gitaar elektrisch

Wanneer je van pop- rock- blues- of aanverwante muziek houdt en het je leuk lijkt om in een band te spelen, dan is de elektrische gitaar misschien wel het aangewezen instrument voor jou!

De elektrische gitaar is, in de jaren dertig van de vorige eeuw, ontstaan vanuit de behoefte om het gitaargeluid te versterken om beter te kunnen samenspelen met andere instrumenten.
In het begin waren het nog akoestische gitaren met een element erop waarmee het geluid elektronisch kon worden versterkt. Later kwam men op het idee om de klankkast weg te laten en de snaren op een massieve plank te monteren zodat alleen de elementen en de versterker de klank zouden weergeven. Zo zijn er in de loop van de tijd veel verschillende modellen ontstaan waarin het belangrijkste onderscheid is of het een elektrisch-akoestisch (de hollowbody) of een massief model (de solidbody) betreft. In pop- en rock-muziek worden de solidbody gitaren het meest gebruikt. In jazz en blues vaak het wat rondere geluid van een hollowbody.

Op een elektrische gitaar zitten stalen snaren (de klassieke gitaar heeft nylon snaren). Daarom wordt deze meestal met een plectrum (kunststof plaatje) bespeeld.

Wanneer je in een band speelt moet je kunnen begeleiden en kunnen soleren. Begeleiden doen we met akkoorden en riffs (loopjes). Dit noemen we ritmegitaar.
Soleren doen we meestal met melodieën die we vaak improviserend zelf verzinnen. Dat noemen we sologitaar. Hiervoor moet je allerlei licks (korte melodietjes) en toonladders kennen.

Wanneer je zeker weet dat je elektrische gitaar wilt spelen dan kun je er beter direct mee beginnen. Je hoeft niet eerst akoestisch te spelen en er is geen leeftijdsgrens. Je kunt ook eenvoudig overstappen van akoestisch naar elektrisch en andersom. Het blijft natuurlijk een gitaar. Het verschil zit voornamelijk in de muziekstijlen die je speelt en de manier van aanslaan (met vingers of plectrum).

Beroemde en trendsettende (elektrische) gitaristen zijn ondermeer; Charlie Christian, Jimi Hendrix, Eric Clapton, Jimi Page (van Led Zeppelin), Jeff Beck, Slash (Guns&Roses), Steve Vai en ontelbaar veel meer geweldige gitaristen.
Misschien wordt jouw naam ook nog wel eens aan dit lijstje toegevoegd?

Elektrisch gitaarles voor jeugd t/m 12 jaar

Elektrisch gitaarles voor jongeren t/m 14 jaar

Elektrisch gitaarles voor jongeren 15 jaar en ouder

Elektrisch gitaarles voor volwassenen

4 lessen gevonden