Ben Simmes

Ben Simmes (1963) studeerde piano aan het Utrechts Conservatorium bij de bekende pianist en pedagoog Herman Uhlhorn. Hij behaalde in 1986 resp. '87 de aktes docerend- en uitvoerend musicus met lovende waarderingscijfers van de internationale eindexamencommissie. Hij volgde diverse 'masterclasses' bij prof. Peter Feuchtwanger (Londen) en de Amerikaanse pianist Christopher Szaja Sager. Als uitvoerend musicus was Ben Simmes in oktober 2002 gastsolist in Tsjechië waar hij met het filharmonisch orkest van Pardubice het eerste pianoconcert van Frédéric Chopin speelde.

Verder vormt hij al jaren een duo met zanger John van Halteren (A'dam), waarbij ze zich specialiseren in het repertoire van Benjamin Britten. Ook vormt hij een duo met klassiek saxofonist Robert Wijnands ('saxoforte')(ook docent aan Muziekschool Oost-Gelderland). Het repertoire is voornamelijk hedendaagse muziek.

Verder is Ben Simmes al sedert 1988 als pianodocent verbonden aan de Berghse Muziekschool, nu Amphion Muziekschool. Hij geeft hier met veel plezier les aan zowel jonge kinderen als ook volwassenen (zelfs tot op hoge leeftijd!) . Plezier in het musiceren staat hoog in het vaandel, waarbij ieder zich in zijn of haar eigen tempo ontwikkelt.

Daarbij biedt de muziekschool tal van mogelijkheden om ook samen te spelen met bijv. andere instrumentalisten. Leerlingen kunnen zich presenteren tijdens diverse uitvoeringen en concerten.

In overleg met Ben wordt naast een bepaalde methode en oefenrepertoire het 'speelrepertoire' uitgezocht, zodat ook aan specifieke wensen van de leerling tegemoet wordt getreden.

Na zijn pianostudie studeerde Ben Simmes nog koordirectie aan de Hoge School voor de Kunsten in Arnhem. Hij sloot deze studie met glans af en specialiseerde zich nog verder in het gregoriaans (Utrecht) en in kinderkoordirectie. Naast het Varssevelds mannenkoor dirigeert hij het Gaanderens mannenkoor, Mannenkoor 'Con Spirito' uit Dinxperlo, kamerkoor Bergh's Vocaal, Vocaal ensemble 'Luscinia', en het jeugdkoor de Ulftse Nachtegalen. Met laatstgenoemde koren won hij diverse prijzen en maakte hij vele buitenlandse concertreizen.