Ellen Zijm

Op mijn 8ste ben ik begonnen met accordeonlessen aan de muziekschool van Hengelo, bij o.a. Nico-Jan Beckers, die mij al gauw zover kreeg dat ik knopaccordeon ging spelen en er ook graag mee naar het conservatorium wilde. Toen het zover was heb ik eerst bij Egbert Spelde gestudeerd, aan het conservatorium van Enschede, en daarna bij Stefan Hussong, aan de Musikhochschule Würzburg. Tijdens mijn studie heb ik verschillende masterclasses gevolgd van Mie Mike, Ivan Koval, Friedrich Lips, Claudio Jacomucci en Geir Draugsvoll.
Na een tijdje aan de muziekschool van Epe gewerkt te hebben geef ik nu alweer sinds 2010 les bij Amphion Muziekschool in Doetinchem.
Ook dirigeer ik bij de accordeonvereniging 'Animato' in Hengelo (Overijssel).

Daarnaast speel ik in enkele vaste ensembles, zoals duo 'De Thuiskomst' (met violiste Quirine van Hoek, www.dethuiskomst.nl), 'El Dima', een trio viool, cello accordeon en 'Sax Y On' (met saxofoniste Marijke Schroër).
Verder speel ik in losse projecten met o.a. het Asko/Schönberg ensemble, Insomnio, het Rotterdams Philharmonisch en verschillende koren, waaronder het Overijssels Vrouwen Kamerkoor 'Voca Me'.

Naast hele oude muziek van bijvoorbeeld Frescobaldi, Bach en Scarlatti speel ik ook graag hele moderne muziek, van bijvoorbeeld Jacob Ter Veldhuis, Chiel Meijering en Sofia Gubaidulina. Ook speel ik klassieke muziek en maak graag combinaties van tango's, klezmer en Ierse muziek. Verder werk ik veel met componisten samen om te zorgen dat er meer muziek voor accordeon geschreven gaat worden, op alle niveau's.