Gerrit Klein Hulze

Ook een musicus is ooit als baby ter wereld gekomen, voor mij viel dit op 25 november 1955 en wel op de Dorskampweg 14 te Wageningen. Omdat de familie van vooral mijn vaders kant erg muzikaal is, was het niet vreemd dat ik vanaf jonge leeftijd al met muziek te maken kreeg, daarnaast speelde mijn moeder toen regelmatig op het Harmonium. Dus vanaf mijn achtste jaar kreeg ik orgelles, dit heb ik zo'n 4 à 5 jaar volgehouden.

Mijn broer is in die periode lid geworden van de Wageningse Harmonie, hij speelde klarinet, en toen ik zijn verhalen over het reilen en zeilen binnen die vereniging hoorde was mijn interesse ook snel gewekt en ben ik ook lid geworden. Bij deze vereniging ben ik toen voor het eerst in contact gekomen met de trombone, mijn eerste instrument was een heel oude Mahillon met ventielen; de liefde voor de trombone is ook nooit meer overgegaan. Het was nog geen "echte" trombone maar toch het begin was er.

Ook het lesgeven in die periode was uniek en zal ik nooit vergeten. Les kreeg ik op de badkamer bij Piet Pastoors, uit het boekje van Kessels en na afloop (als het goed gegaan was) warme chocomel, en als je op een bepaald moment het duet "Het roodborstje tikt tegen het raam" kon spelen, kreeg je een reep chocola, dan was je al zover dat een gedeelte van de repetitie met het "grote" orkest mocht meespelen.
Na deze leuke, gezellige maar vooral ook leerzame periode, ik was nu zo'n 13 jaar oud, wilde ik eigenlijk muzikaal gezien meer, dwz op een hoger niveau schuiftrombone leren spelen maar ook meer verenigingsactiviteiten, die de muzikale ontwikkelingen bevorderen. Deze mogelijkheden heb ik toen gevonden bij de muziekvereniging "OBK" in Bennekom, alwaar ik verder les kreeg van Ard van Schaik, die mij de fijne kneepjes op de schuiftrombone heeft bijgebracht..

Naast het muziek maken moest er ook nog geleerd worden voor school, want zoals mijn vader zei: "Muzikant worden kun je altijd nog, maar je moet eerst een vak leren", dus heb ik netjes 3 jaar Havo, en aansluitend MTS-werktuigbouw afgemaakt. Na het eindexamen riep de dienstplicht, en ik heb toen het geluk gehad, zij het na enig overleg met de meerderen dat er plaats was bij de Kapel van de Genie te Vught, hier heb ik toen geproefd van de sfeer om als "beroeps" muzikant te kunnen optreden, waarna ik besloten heb om verder te gaan studeren aan het conservatorium. Deze opleiding was in Arnhem, en het hoofdvak trombone werd door Kees Blokker (solotrombonist van het concertgebouworkest) gedoceerd, van deze man heb ik niet alleen de technische aspecten van het trombonespel geleerd, maar vooral ook muzikaliteit, en dat in de breedste zin van het woord. Ook heb ik in die periode het geluk gehad om bij diverse orkesten (o.a. Gelders orkest, Opera Forum, Concert gebouw orkest) te mogen invallen als Bastrombonist. Hierdoor veel ervaring opgedaan zowel in muziekstijlen alsook in het werken onder een verscheidenheid van dirigenten.

Na het behalen van het diploma Uitvoerend Musicus Bastrombone in 1986, ben ik toen bij diverse muziekscholen als docent, en bij verschillende muziekverenigingen als dirigent /docent in dienst getreden, waaronder ook bij "EENDRACHT" Schaarsbergen. (nu zo'n 15 jaar geleden)

De huidige muzikale activiteiten naast een baan in het bedrijfsleven zijn:
- Lesgeven aan Muziekschool Oost-Gelderland te Doetinchem voor de vakken: Trombone, Euphonium en Bastuba.
- Lesgeven aan de jeugd van "Eendracht".
- Dirigent van Eendracht Schaarsbergen, VIOS Hoenderloo en Heyenoord Arnhem.
En onder het motto: "Muziek houdt je bezig", "Muziek spreekt alle talen" of "Muziek voor jong en oud", hoop ik dit werk nog jaren te kunnen volhouden.

Met "Muzikale" Groeten,

Gerrit Klein Hulze.