Helma Berentsen

Ik groeide op in een gezin waar veel werd gemusiceerd. We hadden een verscheidenheid aan instrumenten in huis. Ik zat graag achter de piano en ik leerde ook een beetje gitaar spelen (net genoeg om mezelf te begeleiden bij eenvoudige, soms zelfgeschreven liedjes).

Toen ik elf jaar was wilde ik lid worden van de plaatselijke harmonie (Lichtenvoorde). In die tijd (1971) speelden alle meisjes klarinet, de instrumentkeuze lag dus voor de hand. De vereniging had echter dringend behoefte aan een fluitist en zo kwam het dat ik een dwarsfluit mee naar huis kreeg. Het heeft zo moeten zijn: ik viel als een blok voor de dwarsfluit! Tot mijn achttiende heb ik nog bij de harmonie gespeeld en daarnaast in de begeleidingsband van het tienerkoor.

In de voetsporen van mijn oudere broers vertrok ook ik, na de middelbare school, naar Enschede om te gaan studeren aan het "Twents Conservatorium". Ik studeerde dwarsfluit en traverso bij Ferenc Hutyra. Nog tijdens de opleiding kon ik aan de slag bij "Muziekschool Doetinchem e.o"(1983). Die eerste, serieuze, werkervaring voelde geweldig en bevestigde wat ik eigenlijk al wist: Docerend musicus: een prachtig vak! De diploma's heb ik behaald in 1985 (fluit) en in 1988 (traverso). Mijn baanomvang was inmiddels aanzienlijk gegroeid.

Hoewel klassiek geschoold omvat mijn muzikale interesse een breed gebied. Affiniteit met Jazz, improviseren en pop maakte dat ik me daar meer en meer in ben gaan ontwikkelen.

Activiteiten op muziekgebied

- Kamerkoor "Musica Canzone" (jaren tachtig). Samenstelling: jonge, enthousiaste muziekvrienden.

- Blaaskwintet "A Change of Air" m.m.v. sopraan Monique Engel. Theater programma. We gaven voorstellingen in kleine theaters, muziekscholen, middelbare scholen en buurthuizen in het Oosten van ons land. Samenstelling: kennen elkaar van het Conservatorium. Na een succesvolle periode (1989-1995),helaas, door omstandigheden, opgeheven.

- Gastoptredens bij concerten "oude muziek",Traverso

- Kerkconcerten en gastoptredens samen met broer Hans (orgel, piano)

- Gelegenheidsorkesten bij Musical-, Opera-en Operette gezelschappen.

- Sinds 1995 vorm ik een duo met pianiste (en koordirigent) Mia Smit. We spelen met enige regelmaat op uitnodiging.