Maria Yáñez

María Yáñez Ocaña is geboren in Granada (Spanje) en begon met haar muziekopleiding op 8-jarige leeftijd. Ze vervolgde haar studie aan het conservatorium van Sevilla en Granada, eindigend met de hoogste kwalificaties. Na haar Master aan het Conservatorium van Amsterdam met Simon van Holen woont zij in Amsterdam waar ze werkt als fagottist en contrafagottist bij verschillende orkesten.

María begon (dankzij academies en jeugdorkesten zoals National Jeugdorkest (NJO), Joven Orquesta Nacional de España (JONDE), Orquesta Joven de Andalucía (OJA) of Barenboim -Said's Foundation) al op jonge leeftijd in orkesten te spelen.

Daarnaast was ze uitgenodigd om te spelen in diverse orkesten en ensembles zoals Het Nederlands Philarmonisch Orkest (NedPho), Het Nationale Ballet, Orkest van het Oosten (OvhO), Philarmonie Zuidnederlands, Asko | Schönberg ensemble, Het Gelders Orkest, Noord Nederlands Orkest (NNO ), Orquesta de Radio Televisión Española (ORTVE), Nederlands Kamerorkest, Het Metropole Orkest, Orquesta Ciudad de Granada (OCG), Orquesta Filarmónica de Málaga (OFM) en Orquesta Ciudad de Córdoba.

Tegelijkertijd heeft ze masterclasses gevolgd bij Gustavo Núñez, Marco Postinghel, Matthias Racz, Guilhaume Santana, Eduardo Calzada, David Tomàs, Javier Aragó en Enrique Abargues.

Naast orkestwerk legt ze zich momenteel ook toe op verschillende kamermuziekprojecten, waarbij ze ook didactische concerten geeft in Ámsterdam, Sevilla, Granada en Murcia.