Grafisch element

Jeugdorkestenfestival vanwege coronamaatregelen gecanceld


Update (16/12/2020): Helaas hebben wij, i.v.m. de recente ontwikkelingen rondom het coronavirus, vandaag moeten beslissen om het jeugdorkestenfestival op 31 jaunari a.s. niet door te laten gaan. Orkesten die zich hebben aangemeld zullen per omgaande het inschrijfgeld teruggestort krijgen op hun rekenening. Graag begroeten wij iedereen volgend schooljaar weer op het Jeugdorkestenfestival.

Jeugdorkestenfestival 2021, nieuwe opzet, coronaproof

Op zondag 31 januari 2021 vindt er in de Bizetzaal van de Muziekschool Oost-Gelderland te Doetinchem voor de 17de keer een festival voor jeugdorkesten plaats. Tijdens dit festival kunnen de orkesten zich presenteren aan elkaar en aan het publiek. De jury, bestaande uit 2 musici, zorgt voor een geschreven verslag met daarin opbouwende kritische kanttekeningen. De reacties van de deelnemende orkesten van het afgelopen jaar waren na afloop zeer positief. Het festival wordt door de Muziekschool Oost-Gelderland georganiseerd voor jeugdorkesten uit Oost-Gelderland en daarbuiten.

Ook dit jaar kan worden deelgenomen door opleidingsorkesten, jeugdorkesten, jeugdensembles en jeugdslagwerkgroepen. Wij werken met een ochtend- en middagprogramma. Wij willen vooral een podium bieden voor die jeugdorkesten die nog niet naar een groots concours willen gaan.

Belangrijk: I.v.m. Covid-19 kunnen er op het podium niet meer dan 30 orkestleden plaatsnemen.

Twee categorieën

Het streven is het festival voor aspirant-muzikanten te houden. Hier en daar het orkest versterken met volwassenen, omwille van ontbrekende stemmen, is beperkt toegestaan. In de praktijk zijn de verschillen echter soms zo groot tussen een beginnend jeugdorkest en een gevorderd jeugdorkest dat we weer gaan werken met twee categorieën:

  • Basis- en/of beginnend orkest
  • Gevorderd orkest

Publiek

De muziekschool beschikt over een akoestisch mooie zaal, met zo’n 220 stoelen. Echter door Covid-19 kunnen wij helaas maar beperkt gebruik maken van die stoelen. Begeleiders van de orkesten zijn als publiek welkom. Via een live-stream kan iedereen wel meekijken en -luisteren. De toegang is gratis voor het publiek.

Nieuw!

Showelementen en tijdslimiet

Dit jaar werken we niet met een presentator: elk orkest zorgt voor zijn eigen aankondiging. Wel willen we dit jaar gaan werken met een thema, omdat dat wat meer creativiteit vraagt van de deelnemende orkesten en het vergelijken hierdoor ook eerlijker is. Het thema is Songfestival in de breedste zin van het woord. Verras het publiek met b.v. een originele aankondiging en/of presentatie, toneel, kleding, enz. De muziekschool zorgt voor geluidsversterking (indien wenselijk ook voor solisten) en voor de belichting. De presentatie duurt minimaal 15 minuten en maximaal 20 minuten per orkest. Elk orkest ontvangt na afloop een geschreven beoordeling en een aardige attentie.

Wisseltrofee

Voor het gevorderden orkest met de beste muzikale prestatie, stelt Muziekschool Oost-Gelderland een wisseltrofee beschikbaar. Dit bronzen beeld is van kunstenaar Casper ten Heerdt. Voor het beste beginnend orkest, is er ook een wisseltrofee met de titel “Ik geef je vleugels”. Dit beeldje is gemaakt door kunstenaar Jozef Kemperman. Nieuw dit jaar is de originaliteitsprijs voor het orkest met de meest originele presentatie.

Inschrijving

Via onderstaande link kunt u uw orkest aanmelden. De exacte programmagegevens mogen later, na bevestiging van de inschrijving, opgestuurd worden. Inschrijving sluit op 30 november a.s. Het inschrijfgeld à € 45,- graag overmaken op onderstaand rekeningnummer, onder vermelding 17de ‘jeugdorkesten festival’. U krijgt, na overmaking, zo spoedig mogelijk bericht over wel of geen plaatsing. Banknummer: : Rabobank NL68RABO0143145320

Inschrijvingen op volgorde van binnenkomst van de aanmelding en inschrijfgeld. Het inschrijfgeld van de niet met plaatsing gehonoreerde inschrijvingen wordt direct teruggestort. Inschrijven kan via: E-mail: miranda.loff@muziekschoolog.nl

We hopen uw jeugdorkest zondag 31 januari 2021 te mogen begroeten.